„Нема повеќе ние се случува да бидете во близина на … Ова не е крај на најдолгата прошетка!“

Оригиналот: „No more are we going to stand around … This is not the end of The Longest Walk!“

Отсечената фотографија на Филип Дир во Женева Филип Дир

Забелешки Фото: Мраз Biegert
Целосна слика: Изворно Делегатите приближува седиштето на ОН во Женева
102K GIF формат …. 25K JPG датотека

Забелешки, Лето 1978 година (стр. 4-5)

Ние сме дел од природата. Нашите цевки се црвени. Нашите лица, многу пати, ние се наслика црвено. Но, ние претставуваат Создавањето. Слушаме за Црвениот моќност. Постојат многу дефиниции на Ред моќност.

Понекогаш ние се однесуваат на црвена како крв. Но сите бои на Човекот имаат иста боја на крв. Животот на риба, тие исто така имаат крв. Животните, исто така, имаат црвена крв. Секој има црвена крв. Но секој не беше направен од црвена глина на Америка.

Само на индискиот народ се оригинални луѓето на Америка. Нашите корени се закопани длабоко во почвата на Америка. Ние сме само луѓе кои продолжија со најстарата религија во оваа земја. Ние сме луѓе кои се уште се уште се зборува на јазикот што ни се дава од Создателот. Нашата религија преживеа, нашите јазици преживеале.

Долго време пред оваа зграда е изградена (главниот град), моите предци зборуваше на јазикот што го зборуваат денес. И се надевам дека ќе го видам мојот Индиски луѓето да продолжат да живеат долго откако оваа зграда се урива! (аплауз).

Гледам, во иднина, можеби оваа цивилизација доаѓа блиску до крај. Од таа причина, ние продолживме со инструкциите на нашите предци. Ние сме само луѓе кои знаат како да се преживее во оваа земја. Ние постоеле тука за илјадници и илјадници години. Најпаметниот човек во Америка не знае и не може да дружете пат дека ние потекнува.

Ова е нашата татковина. Дојдовме од ниту една друга држава. Без оглед на тоа колку милиони и милиони долари се потрошени на Индија, за да го направи некој друг, сите овие милиони не успеаја да направат белец од Индија. Ние сме доказите на западната хемисфера!

Дека се ‘уште шетаат низ целиот САД да дојдат тука да ви претставам проблемите кои ги имаме. И покрај тоа што можеме да видиме многу симпатизери, не-Индијанците, кои ги споделите со нас и кои имаат чувства за нас, а можеби дури и се чувствуваат жал за нас, но како индиски, се чувствувам жал за не-индиски. Јас може да се види на конфузија меѓу нив. Ова општество е збунет. Јас може да се види дека како набљудувач.

Кога би бил со општеството, јас би да се мешаат. Во почетокот на времето, кога е формиран сè, нашите предци, исто така, се случи во овој дел од светот. Нема Индискиот тука, на овие простори, која ќе каже дека наидовме на Беринговиот теснец. Нема Индискиот стои меѓу нас кој ќе каже дека потекнуваат од мајмуните и мајмуни.

Ние секогаш сме се гледаше себеси како човечки суштества. Во некои институции ни е речено дека човекот потекнува од мајмуните и мајмуни! Јас понекогаш се верува дека постојат некои луѓе кои потекнуваат од мајмуните и мајмуни! Тоа е причината зошто во последните двесте години, постојат некои луѓе кои не го разбираат она што индискиот е. Тоа е како тоа тие не го разбираат она што овие единаесет сметки се за сите.

Овие сметки влијаат на човечките суштества. Ние сме оригинална луѓе тука. Никој не може да ни каже како да се живее овде! Никој не е во состојба да директни нашите животи! Сме го заборавиле во кратко време што кога првите луѓе слета на нашите брегови, тие не би можеле да преживеат. Дури и на верниците не можат да преживеат. Индијците им го покажа патот на опстанок. Ние ги научи како да се живее.

Ние ги научи како да се засади пченка. Дека пченката е дрво на животот за нас. Ние им покажа дека ова е живот тука во Америка. И тие преживеале.

Не многу години потоа, странски агенти дојде во нашата куќа и се обиде да ни кажете како да фарма. Не многу години подоцна, тие почнаа да ни каже како да се живее. Тие почнаа да ни кажуваат дека нашата вера не е во ред, нашиот начин на живот не е добро. Ова не е договор што ќе го направи. Ова не е договор што го направивме со владата на САД, или која било друга земја.

Се договоривме дека ќе бидат како и независни нации, дека ќе биде суверен народ. Не се сфати дека овие луѓе кои бараа слобода може да има слобода и имаат иста почва да ги споделат тука, со нас. Имавме доволно простор за овие луѓе, бидејќи живеевме со разбрани закон.Законот кој го имавме за илјадници години.

Имавме непроменлива влада. Законот на љубовта, мирот и почитување, без закони вештачки некогаш ќе го заземе местото на неа! И ова е законот што ние секогаш живееле страна.

Бидејќи сфативме овој закон, секој Индискиот вратата беше отворена. Преку овие врати одеше Кристофер Колумбо. Преку овие врати одеше придојденици, затоа што на тој закон на љубовта и почитта што ја имавме за сите човечки суштества.

Но, времето се промени. По влегувањето нашата врата, тие го искористија локалните луѓе тука. Нивната алчност – ние веќе го виделе. Многу од нашите луѓе загинаа. Многу од нашите луѓе биле масакрирани, бидејќи тие сакаа повеќе земја. Ние им даде земјиште преку договори. Дадовме и ние го даде, а ние немаме повеќе да се даде уште денес!

Не само земјата беше донесена. Дури и на културата, па дури и на религијата, според законите за вештачки, беа одземени од локалните луѓе. Но успеавме да се преживее. Продолживме со нашиот начин на живот.

На jailhouses, затворите во оваа земја, не се повеќе од четиристотини години. Пред доаѓањето на Колумбо, повеќе од четиристотини племиња, кои зборуваат различни јазици, кои имаат различни начини, со различни религии, живееле тука. Ниту еден од овие племиња немаат jailhouses. Немаа затворските ѕидови. Немаа лудо азиланти. Ниту една земја не и денес може да постои без нив! Зошто не во нешто се затвори? Зошто не ги имаме jailhouses азиланти или луд? Зашто живеевме со разбрани закон.

Можевме да разбереме она што животот е за сите. На овој ден, ние не се збунети. Моите старци, духовни водачи, врачеви, кланот мајки немаат несогласувања. Ние не сме толку збунет. Да дојдеме до вас со еден ум. Ние не се согласуваат за нашата вера. Никогаш не сум се обидел да се претворат луѓето Лакота во Muskogee начини.

На секој агол се наоѓа црквата, секој од нив се обидуваат да го конвертирате другиот. Ние не дојдовме тука со тој вид на конфузија. Ние ги почитуваме еден со друг што религијата. Ние ги почитуваме еден со друг што визии. Тоа е само нашиот начин на постоечки во оваа земја тука – тоа е нашиот опстанок. Тоа е нашата сила. Иако сме многу побројни, нашите идеи ќе се надминат тие бројки!

Збунет општество не може да постои вечно. Првите луѓе кои дојдоа тука биле изгубени. Тие се ‘уште ги изгуби! Тие се збунети, па многу, ние мора да оди на зелено светло и да престане на црвениот еден. Ние сме биле одвоени од природен начин на живот до сега дека владата не го разбира индиски јазик.

Луѓе во ова општество се протерани, а биле одземени толку далеку од реалноста дека тие нема да седнат под дрво и да разговараат со нас. Тие дури и не ќе седне во нивната канцеларија, да се слуша на Индија. Сме го доживеале ова сето ова време, дури и во подрачните одделенија дома. Оние кои се држи позиции преку владата не слушаат грасрут Индијци затоа што тие се толку далеку од тој природен начин на размислување. Тие треба да се погледне во едно парче хартија и да добијат насоки од повисоките нивоа. Дури и нивните умови се контролирани. Тие не можат да одлучуваат за себе.

Сега разбираме дека сметките кои нас не засегаат, влијае на обичните луѓе. Не на оние кои се обидуваат да бидат индискиот во Холивуд, но на Индискиот дома на резервации. Овие сметки се однесуваат на нив.

Ова не е прв пат дека индискиот народ се стигнува толку многу милји. Јас сум, како што реков, од племето Muskogee, исто така познат како на племето крик. Ако учат вашата историја, предците на мојот татковини беа во Грузија, и тоа така се случува, дека претседателот е од таму. Тој знае зошто сум овде! (аплауз).

Долга прошетка почна во Грузија и Алабама и Флорида. Ние мислевме дека заврши во Оклахома, но тоа не заврши тука. Па имам учествувано во долга прошетка повторно. Секое племе има траги од солзи. Се прашуваме кога тоа се случува да се стави крај. Јас би сакал да видам дојде време кога можеме да се однесуваме како луѓе и да биде во можност да седат наоколу и ги испегла нашите проблеми надвор.

Ние никогаш не велат ништо за конференцијата Женева тука во САД. Печатот не успеа да го изведе ова. Зошто? Беа презентирани документи од таму, кои беа толку штетно! Тоа е срам за оваа земја! Зошто на Алјаска на Америка треба да се оди во друга земја да бара на човековите права?

Денес, ние исто така се заинтересирани за човековите права, како и на оние луѓе во Берлин. Колку права се Индискиот имаат? Ако има некој тука кој е не-индиски, не гледаше во мене како најмногу дискриминирани. Погледне во себе. Мојот народ никогаш не сте дискриминирани мене. Но, мислам дека белиот човек е најмногу дискриминирани, бидејќи тој е дискриминиран од страна на својот вид. Научив ова преку Вотергејт!

Вистината! Ние сме верници во вистината, а не во ова општество факти како што следува. Ние веруваме во вистината. Многу пати може да сакате да знаете колку многу луѓе што ги претставуваат. Јас претставуваат вистината. И јас претставуваат идните генерации на мојот народ.

Тоа ме тера да се прашувам. Ако Индискиот може да се удира околу и туркаа околу сите овие години, кој се случува да биде следниот индијански? Пред неколку години, Црна луѓе се бореа за она што тие го сакаа. Тие би можеле да ги види знаците во многу држави. На вратите е напишано, „НЕ СМЕЕ coloreds.“ Ние не гледам дека било повеќе. Но, тие мораа да се бориме за неа.

Денес можеме да видиме уште еден знак дека таму нема ништо да се направи со вашата боја. Ние го видел одново и одново. Јас го користам како пример – Не велам дека без разлика дали тоа е добро или лошо. Но на таа врата која нема боја знак не е таму, но не постои знак кој вели: „Не Риза. Не чевли. Не служба“. (Смеа)

Тоа не се каже нешто во врска со вашата боја повеќе. Но во иднина, најверојатно ќе биде следниот Индија. Ако не сте внимателни, ви се случува да биде следниот Индија. По некое време, ние ќе се обидеме да одиме до таа врата и ние ќе се обидеме да ги прочитате што е знак дека вели: „Сите луѓе со мустаќи, остане надвор!“

Во иднина, таму се случува да биде некој друг страдање. Тој, исто така, ќе се разбудам еден ден и да дознаете дека тој има никакви права. Тој, исто така ќе дознаете дека тој не е слободен човек или. Можеме да видиме дека, многу слично како сенката на облаците кои се над нас. Можеме да видиме дека како сенка денес. И јас сум сигурен дека моите деца ќе живеат доволно долго за да се види дека сите слобода ќе бидат земени од сите човечки суштества. Ова веќе се случува.

Се зборува за дискриминација против Индијанците. Не мислам дека тоа е еден индиски проблем. Подобро би било да се разбудам. Подобро би било да се дознае каде ви застане како слободен човек!

Повторно доаѓаме тука за да се едуцираат на американскиот народ во врска со она што се случува во оваа земја. Проблеми на денешниот на индискиот народ не се загледа во уште. Време е дека американскиот народ да се едуцираат во соодветен начин. Локалните луѓе ќе видите денес. Без разлика колку многу од моите браќа се во затвор, без оглед на тоа колку од нив ќе одат надолу во гробовите. Може да ме замолчат со куршум некој ден. Може да ме ставен зад решетки некој ден. Но, тоа не ќе го убие, и дека нема затвор религијата на моите предци!

Движењето на индискиот народ и понатаму ќе продолжи. Ние сме биле направени неуништлива! Денес на помладата генерација на мојот народ стои во гордоста на индискиот народ. Не повеќе, ние нема да стојат наоколу и да се види овие сметки одат од. Ние нема да имаат ова повеќе. Ние ќе се обидеме да се продолжи да маршира! Ова не е крај на најдолгата прошетка!

Ние ќе продолжиме да одиме, и да оди, и да одиме додека не се најде слобода за сите Алјаска луѓе! И Јас ќе ве потсетам, вие не може да биде еден индиски, но ќе се приклучат подобро нас. Твојот живот е во прашање. Вашиот опстанок зависи од тоа. Во еден момент на цркви ни кажа дека има само еден начин. Но сега јас го барам во нивната црква членство. Тие се во опаѓање. Како дојде нивните деца не сакаат да одат во црква повеќе? Како дојде син дека бизнисменот не сака да оди во црква повеќе? Тој претпочита да биде надвор на патот автостперските. Тој претпочита да се трчаат наоколу со неговата кошула надвор! Значи, она што значи тоа? Тоа значи дека само слободата на нашите млади луѓе имаат е да се шетаат боси тука, бидејќи тоа значи удобност. И ништо нема да го заземе местото на да се биде удобно и задоволни во животот! И тоа е она што ние сме тука за! ХО!


  • Авторски права за оваа статија ќе се одржи од Забелешки, Мохавк нацијата, преку Rooseveltown, NY, Соединетите Американски Држави
  • Слични материјали, вклучувајќи ги и „Женева 1977: извештај за полукружна движење на домородните народи“, беше објавена од страна Белешките во Основниот Повик за свеста [ревидирано издание, 1991: Книга издавачката копродукции, PO Box 99, Summertown, TN 38.483 Соединетите Американски Држави (ISBN: 091399023X)]
  • „Разговор со Филип Дир“ videorecording направени на сувереност конференција Wampanoag во Mashpee, Масачусетс, во 1979 година, е на располагање на Универзитетот на Масачусетс / Амхерст библиотека [повикате бројот на V1340].
  • Дигитално видео на „Разговор со Филип Дир“ (2005) е достапна на YouTube и Google Video.