Класична гитара Историја

Оригиналот: Classical Guitar Illustrated History

Листа на личности


Сл.1 Вихуела

Првата форма Вихуела претставуваше една
инструмент со понекогаш многу музикалон или украси.


Сл.2 Вихуела

Оригиналниот 16-от век, на Вихуела, во неговата
конечна форма, гитара со шест двокреветни жици направени од стомакот.
Голем човек е Вихуела околу четири инчи подолг од модерна гитара. Вратот имаше дванаесет стапала.


Сл.3 лејта

Во својата популарна форма, ут имаше променлив број жица,
осум двојно жици во оваа бројка.

Сл.4 Гитарата четири-стринг

Сите нејзини четири жици биле двојни во повеќето
Европа, со исклучок на Италија, каде што првата серија стапиле во брак, и подесување
Италијанскиот инструмент се разликува од стандардната систем.

Сл.5 Пет-жичана гитара

Во пет-жичана гитара покажува 10 праг направени од стомакот.
Жиците се долги 68 см.

Сл.6 Chitarra battente

Battente на chitarra дојде од Италија и има
двојно метални жици. Праговите беа во стомакот и на звучна дупка е многу декорирани. На вратот е
покриени со мајка на бисер.


Fig.7 Chitarra battente гледа од страна на

На грбот и од страните на гитари се украсени во
абонос и слонова коска Таа се карактеризира со Музикбоус назад дека криви малку
надвор & nbsp; наместо едноставно станот.


Сл.8 17 гитара век

Права гитара беше направен од страна на Рене Вобо,
Париз. Таа датира од 1641.

Остави гитара носи Доменико Селлас, Венеција,
CA 1670 година инкрустирани мајка на бисер.

Fig.9 Страдивариус пет-жичана гитара

Тоа е малку украсени гитара: контраст со
втората гитара во исто време. Датуми или 1680, 1688 или во вратот
абонос, должина на жицата. 74 см

Fig.10 Страдивариус гитара видено од зад грб

да се врати, како и за Страдивариус виолина, е направена од
јавор. Соединенијата се инкрустирани со абонос.


Fig.11 Саломон гитара

На гитара е во Париз Саломон околу 1760 година Напомена
присуството на две дополнителни подесување штипки на средината на главата.
Прагови се изработени од стомакот.

Fig.12 Страница гитара

Инструмент дизајниран да Кадикс 1804 на една страница. Таму
дванаесет праг во метал проследено со пократки прагот.
Систем фанбрасинг се користи.


Fig.13 Viyera гитара

На гитара е во Лисабон, Португалија. Тоа е без датум. На
главата и вратот се многу декорирани.

Fig.14 Антонио де Торес гитара 1882

Осмислиле поголеми soundboard опремени со поширок страна, и тој ги измисли употребата за збогатување на звукот.
Топ од на јадења, дното и страните на soundboard изработени од палисандрово дрво,
јавор или кипариси. Вратот е направен од кедар опфатени ружино дрвo вратот.