Статини и миоглобинот: Како болка во мускулите и слабост за напредокот до Срцето, белите дробови и бубрезите од Стефани Сенефф

seneff@csail.mit.edu
Јануари 28, 2010 година.

Оригиналот: Statins and Myoglobin: How Muscle Pain and Weakness Progress to Heart, Lung and Kidney Failure

1. Вовед

Употреба на дрога статин е постојано се зголеми во текот на последните неколку децении, поради раширеното верување дека намалувањето на холестерол е важен чекор во спречување на срцеви заболувања. Тоа е непобитен дека статините се ефикасни: тие може да се намали нивото на серумскиот холестерол од над 300 db / ml до добро во рамките на нормалата во прашање на недели. За еден човек кој веќе има нормално ниво на холестерол, статини може да се вози нивниот холестерол сведува на ниво не се гледа во природата. Статини, исто така, се покажа за да се намали во однос на ризикот од срцев удар кај мажите во нивните 50-тите години од колку што е 30%, но, поради срцев удар се релативно ретки за овој сегмент од населението, апсолутно намалување на ризикот е само од редот на 2%, точка што е често пропушти од лицето се третира.

Сите лекови имаат потенцијални несакани ефекти, како и со било која дрога тоа е прашање на да тежат фактори на ризик / корист за да одлучи дали лекот е оправдано. Статин лекови имаат неверојатно разновиден сет на несакани ефекти, вклучувајќи когнитивните и нарушување на меморијата, намалено либидо, и болка во мускулите и слабост. Производители на дрога тврдат дека инциденцата на несакани ефекти е релативно ретка, но често се несакани ефекти не се појавуваат додека по неколку месеци или дури со години во третманот. Во многу од овие случаи, тоа не може да биде очигледно дека статин лекот е причината за проблемот. Ова е особено точно, бидејќи овие несакани ефекти може лесно да се припише на зголемување на возраста. Впрочем, како и јас ќе се покаже подоцна, статини несакани ефекти може најдобро да се толкува како забрзување на процесот на стареење.

Според моето мислење, статин лекови никогаш не се вреди да се ризикува за несаканите последици.Холестеролот е клучна хранлива состојка, без која клетките на цицачите не може да преживее, а тоа е несфатливо за мене дека парализирате способноста на телото да ги синтетизира холестерол некогаш може да биде добра идеја. Во одличен и високо информативни преглед статија објавена во 2009 година, Вејнрајт и сор. [43] развиено силен аргумент дека лековите статини, со исцрпување на холестерол, да доведе до дестабилизација на клеточните мембрани „од глава до пети.“ Овој проблем, од своја страна, го зголемува ризикот за долга листа на сериозни здравствени проблеми и болести, вклучувајќи и дијабетес, мултиплекс склероза, когнитивни проблеми, хеморагичен удар, рак, па дури и АЛС (амиотрофична латерална склероза, исто така познат најчесто како болеста на Лу Гериг). Нивните аргументи се поддржани со референци за 85 рецензирани публикации списание. Говорев во претходната есеи дека статините можат да го зголемат ризикот за Алцхајмерова болест, како и да се сепса, рак и откажување на срцето.

Најчесто пријавувани несакани ефекти на терапијата со статини се болка во мускулите и слабост. Ако не изберете, овие симптоми може да напредува на рабдомиолиза (тешко оштетување на мускулите) и откажување на бубрезите. Мускулна слабост во белите дробови може да доведе до тешкотии во дишењето; во срцето тоа води до срцева слабост. Статин корисниците се увери од своите лекари дека тие може да го запре статин терапијата ако нивните црниот дроб и мускулите ензими се зголеми премногу висока. Во практиката, сепак, тоа е можно да страдаат непоправлива штета на мускулите (проблемот не оди далеку по терапијата со статини е запрен), и ова може да се случи дури и кога нивото на ензимот не се над нормалата.

Овој есеј ќе се развие аргумент за тоа зошто, со текот на времето, еден корисник може да се зголеми со статин слаб, а во некои случаи и до точка на големи попреченост. Клучната порака е дека мускулите се принудени да се канибализира да се здобијат со доволно енергија. Но, друг фактор е оксидативно оштетување на мускулното ткиво, со следните дезинтеграција на клеточните ѕидови. Тоа е точно, не само за скелетните мускули, но исто така и за респираторни мускули контролирање на дишењето и срцевиот мускул. Со континуирана злоупотреба, мускулните клетки да се распадне, а остатоците патува во крвотокот на бубрезите, што може да доведе до оштетување на бубрезите.

Остатокот од овој есеј ќе се одвиваат како што следува. Во следниот дел, јас ќе ви објасниме како статин лекови работат, кои исто така ќе покаже зошто тие се меша со синтезата не само на холестерол, но и на други основни биолошки супстанции вклучени во клеточниот метаболизам. Следниот дел ќе презентира докази дека статините штета мускулни клетки. Одделите 4 и 5 се опише биохемиски процеси кои се вклучени во обезбедување дека мускулите имаат доволно енергија за да ефект движење, особено за време на ситуации на стрес, како екстремни вежба. Дел 6 опишува состојбата позната како рабдомиолиза, предизвикани од екстремни вежба, но, исто така, од страна на статин лекови, а потоа и ризик за откажување на бубрезите. Дел 7 опишува улогата што миоглобинот, клучен протеин се најде во мускулните клетки, ја има во процесот на болеста. По дел објаснува како холестерол заштитува мембраните на клетките од оксидативно оштетување, на четири последователни сектори (делови 9-12) ќе биде посветен на реперкусиите на статин оштетување на мускулите, срцето, белите дробови и панкреасот, соодветно. Конечно, делот заклучок ќе ја сублимирам есеј и да обезбеди совети за претстојните мојот есеј за Лас, физички оневозможување невродегенеративните болести кои не се должи на оштетување на мускулите, сама по себе, но на штета на моторните неврони во ‘рбетниот мозок, кои емитуваат сигнали од мозокот на скелетните мускули.

2. биолошки механизам на статин лекови

Зошто статини предизвика толку многу несакани ефекти? За да одговориме на ова прашање бара објаснување сите клучни улоги дека холестеролот игра во одржување на интегритетот и функционирање на клетките на телото. Сепак, статини меша не само со синтезата на холестерол, но и со синтеза на ензими, коензим Q10, кој игра важна улога во енергетскиот метаболизам во сите клетки. Недостатокот на двете холестерол и коензим Q 10, со текот на времето, доведе до огромна листа на потенцијални здравствени проблеми. Колку еден поединец одговари зависи од нивниот генетски шминка: се соочуваат со недостаток, телото ќе се одлучат да го жртвува одредени видови на батерии, со цел да се заштитат одредени други видови клетки. Значи, едно лице може да се развијат Алцхајмерова бидејќи невроните на мозокот да се жртвуваат, додека друг подлегнува на срцева слабост или рабдомиолиза (скелетни мускулите трошат).

Статините потисне критична рано чекор во мулти-чекор биолошки пат кој води до синтеза на холестерол.Ова е причината зошто статините се во можност да драматично го намали крвниот серумските нивоа на холестерол. Поточно, статините се меша со производство на ензимот HMG-коензим А редуктаза, кој катализира производство на мевалонат од неговиот претходник на HMG-коензим А. мевалонат патиштаУште неколку чекори произведува холестерол од мевалонат.Мевалонат така е претходник на голем број на други биолошки активни молекули кои се важни за правилно функционирање на клетките. Тоа се однесува на антиоксиданси, коензим Q10 и dolichols, како што е прикажано на сликата од десно.

Т.н. „лош“ холестерол, ЛДЛ, обезбедува холестерол, масти, и антиоксиданси од црниот дроб до сите клетки на телото. Сите клетки се потребни масти и холестерол за одржување на здрава мембрани, не само во надворешниот клеточен ѕид, но исто така и во мембраните обвивка на јадрото, митохондриите (за производство на единица на енергија), и лизозомите (системот за варење на клетката). Антиоксидантите се од клучно значење за неутрализација на штетните последици од изложеноста на кислород, проблем секогаш кога е произведена енергија во митохондриите преку хемиска реакција помеѓу изворите на храна и кислород.

Во двојно-слепа плацебо контролирана студија [18], што се покажало дека статините може да го намали серумските нивоа на коензим Q10 од колку што е 40%. Коензимот Q10 не е само моќен антиоксидант, но тоа исто така игра клучна улога во процесот што се распаѓа на гликоза во присуство на кислород за да се добие на јаглерод диоксид и вода. Овој метаболички пат, кој во суштина палењето на глукоза како гориво, се одвива во митохондриите преку познати лимонска киселина, или циклус Kreb е. Енергијата која се ослободува преку овој процес е спакуван во форма на АТП (аденозин трифосфат), валутата што сите клетки се користи за чување на нивните енергетски резерви.

На dolichols игра посебна улога за лизозомите [20]. Лизозомите се изолирано „соби“, кои содржат ензими за варење за да се прекине остатоци од оштетените ќелија делови, така што тие може да се рециклираат во корисни материјали. Лизозомите мора да ги одржуваат високо кисела внатрешната средина, со цел за дигестивни ензими за да работи правилно. На dolichols се одговорни за транспорт на водородни јони во лизозомите да ги чуваат многу кисел.

Конечната начин дека статините можат да ги оштетат клетките е преку нивниот механизам за влез.Статините припаѓаат на класата на лекови наречени „амфилични“ дроги [2], кој успеа да се пробие на клеточниот ѕид покрај тоа што е релативно голем. Тие дејствуваат како сапунска по суштина растворање на дел од клеточната мембрана. Ова остава зад себе една дупка во ѕидот, кој треба да биде скоро се, како и остатоци што мора да се исчисти и да се рециклираат со лизозомите. За да се закрпи дупката бара нови извори на масти и холестерол, кои доаѓаат од честички ЛДЛ, чија набавка е значително намалена поради статин лекот. Така станува се потешко со текот на времето за мобилен да ги поправат сите дупки, воведени со молекулите на статин дрога. Како клеточниот ѕид станува порозни поради претходно изложување на амфилични дрога, износот на дрога која успешно влегува во клетката постојано се зголемува со текот на времето, што доведува до уште поголема внатрешна концентрации на лекот.

3. Статините, болка во мускулите и слабост и рабдомиолиза

Мускулните клетки имаат огромни енергетски потреби, особено ако лицето е ставен на еден режим на вежбање, како дел од нивната програма за третман. Срцето, особено, никогаш не почива. Тоа мора да се задржи на тепање 24×7 по стапка од најмалку еднаш на секоја секунда. Оттука срцето е особено зависни коензим Q10 да го надополнува на АТП консумира секој пат кога го договори и турка крвта од една комора во друга и од аортата.

Фармацевтската индустрија признава дека дека статинската терапија може да предизвика болка во мускулите и / или мускулна слабост во некои случаи, но тие тврдат дека инциденцата на овие несакани ефекти се мали, од редот на 2%. Сепак, набљудување на студии покажаа дека најмалку 10% до 15% од корисниците на статини се жалат на болка во мускулите [6] [40]. Вистинскиот број кој е искуство болка или слабост, најверојатно, ќе биде многу поголем, сепак, затоа што многу луѓе не се свесни дека ова е потенцијален ефект. Исто така, тоа понекогаш трае неколку години на кумулативна штета статин пред симптомите да станат неподносливи. Луѓето често се подготвени да веруваат дека нивните болки и општо слабеење состојба едноставно се должи на стареењето.

Реакцијата од страна на пошироката заедница да релативно бенигна текстот објавен од страна на WebMD на болка во мускулите укажуваат дека проблемот е многу полошо отколку што генерално се признаваат. Повеќе од 200 често долги коментари опишуваат многу многу тажни приказни; често на лекар, исто така, беше погрешно се информирани, и негираше дека болката може да се должи статин лекот. А случај во точка е опишан во овој напис Њујорк тајмс. Една жена во Канзас земале статин со години да се намали нејзината холестерол. Во текот на истиот временски период, таа доживеа хронична болка во мускулите кои ниту таа ниту нејзиниот лекар припишува на терапијата со статини. Таа дури и доведе до непотребни операција на рамото. Нејзиниот проблем на крајот ескалираа во кожни лезии предизвикани од реакција на токсични протеини нуспроизводи, објавени од страна на распаѓање нејзините мускули. Беше дадена и антифунгални за лекување на кожните лезии, уште една погрешна дијагноза. Но антифунгални комуницирале со статини [25] за понатамошно зголемување на тежината на нејзините мускулите нарушувања. Три месеци подоцна, таа едвај можеше да издржи, и белодробна нејзините мускули беа толку слаби, таа не можеше да дише. Таа набрзо умре.

Рабдомиолиза е состојба при која мускулите брзо да се распадне поради повреда, често, на пример, физичка траума по несреќата. Но рабдомиолиза е исто така ретка пропратен ефект на статини – во суштина каде болката во мускулите и слабост се екстремни. Некои луѓе реагираат веднаш на терапијата со статини со тешка рабдомиолиза, а тоа е често фатална, поради акутна бубрежна инсуфициенција (ARF). Миоглобин се излупени исклучи од мускулните клетки во големи количини, а тоа оптоварува бубрезите и ги тера да се затвори целосно. Иницирање статин терапијата затоа е малку како руски рулет – има дури и познат случај каде една доза статин предизвикани рабдомиолиза [21]. Еден од статините, Baycol, нагло е симната од пазарот во 2001 година, по 31 луѓе починале од последователните рабдомиолиза.

4. Како Мускулите ги задржат своите снабдување со енергија

Во овој дел, а следниот, јас ќе се опише метаболички патишта кои се вклучени во обезбедување дека мускулните клетки имаат доволно енергија за да се договорот. Кога кислородот е достапна, а кога тоа може да се експлоатираат безбедно, мускулот може да се распаѓаат извори на храна во јаглерод диоксид и вода, со конзумирање на кислород. Но, кислород, додека животворен, е исто така многу опасна материја, и ако процесот не се диригирани токму според планот, не може да има многу колатерална штета поради погрешна материи реагираат со кислородот. Како што ќе видиме подоцна, миоглобин, кој е одговорен за визуелниот кислород и доставување од клеточниот ѕид до митохондриите, зема многу штета на обезбедувањето. Ова аеробни метаболички процес се нарекува дишење, и тоа се случува во внатрешноста на специјални органели наречени митохондриите, чија единствена одговорност е да се вари храната и генерираат енергија за клетката.

Кога кислородот е во кратки снабдувањето, или ако митохондриите се дисфункционални, во ќелијата има алтернативни начини за производство на енергија (на пример, ферментацијата), кои се одвиваат во отсуство на кислород, во главниот оддел на клетката, наречен цитоплазмата. Овие процеси бараат размена на хранливите материи помеѓу мускулите и црниот дроб, и тие имаат потреба од помош на посебни ензими кои потоа се појави во крвта. Овие се многу исти ензими чии концентрации се следи за да се открие дали статин дрога може да се оштетени на мускулите.

Ако не се чувствуваат обврзани да ги знаат сите детали за тоа како сите овие процеси работат, можете да го прескокнете овој дел и делот 5, и, според мене, сè уште се способни да го следат на остатокот од приказната.

аеробни дишењеСо цел да се објасни како мускулите статини штета, јас прво ќе треба да објасни како мускулите управуваат своите енергетски потреби. Мускули бараат значителна количина на енергија да се договорот, и тие да добијат поголем дел од оваа енергија преку уништување на масни киселини и гликоза првично добиени од извори на храна.Како и сите еукариотски клетки (клетки кои содржат јадро), мускулни клетки се способни да генерираат многу енергија преку аеробен процес (со кислород се бара), кои се во рамките на конфискуван специјални енергија за генерирање подрегиони на клетката наречен митохондриите. Ова аеробни метаболички процес е многу ефикасен, генерирање како многу како 30 единици на АТП (аденозин трифосфат) за секоја молекула на глукоза. АТП може да се смета како енергетски валута, бидејќи тоа може да биде лесно да се разложи на AMP (аденозин монофосфат), ослободување на складирана енергија во процесот, кој потоа ќе горивни ќелии контракција.

За жал, процесот на метаболизира извори на храна за енергија е доста комплексен. Најдов две слики кои прикажуваат храна метаболизмот на комплементарен начин, каде што еден (горе, десно), покажува хемиски реакции, а другата (долу лево) шематизира регионите на клетката кои се вклучени. Тие користат малку поинаква номенклатура, но ќе се обидам да ги поврзат заедно, кога е потребно. Кога гликозата прв влегува во клетката (со посредство на инсулин), таа се трансформира во пируват (исто така наречени пирувична киселина) во цитоплазмата на клетката (главната комора на клетката). Овој процес ослободува мала количина на АТП, но не бара кислород, што го прави корисен кога кислородот е во кратки снабдувањето. На пируват, исто така може да се разложи на лактати (исто така наречени млечна киселина) (ферментација, кислород отсутен на сликата подолу) во цитоплазмата, без да се бара кислород, т.н. анаеробен метаболизам, за да се ослободи дополнителна енергија. Оваа патека е важно до мускулните клетки во услови на екстремна вежбање, кога кислород се исцедени.

Да генерира многу поголем износ на АТП бара помош од митохондриите (големиот овална пурпурна објект во форма на сликата), и вклучува добро познат процес од повеќе начини: како ќелија дишењереспираторни или електрони транспортен ланец, tricarboxylic киселина (TCA) циклус или Кребсовиот циклус (TCA циклус, со присуство на кислородво фигурата на левата; Кребсов циклус, аеробниот метаболизамна сликата погоре). Процесот е незгодно, бидејќи кислородни молекули (O2) треба да се разделат, а во текот средно фази, опасните слободни радикали се милување (индивидуални негативно наелектризирани атоми на кислород кои се уште не целосно во комбинација со водород (H +) за да се формира на многу стабилна молекула, вода (H 2 O)). Овие слободни радикали се високо реактивни.Антиоксидантите се состојки кои може да ги апсорбира овие слободни радикали и ги направи безопасни.Две многу важни антиоксиданти кои играат важна улога во електрони транспортен ланец се коензим Q10 (исто така познат како убиквинон) и цитохром c.

МитохондриитеНа мала бројка на лево покажува шематски на митохондриите, а поголем Сликата подолу покажува подетално објаснување на процесот на синџирот на транспорт на електрони што се одвива по должината на ѕидот приближување на митохондриите, генерирање на голем процент од енергетските потреби на клетката во процес. Синџирот на транспорт на електрони injects протони (H +) во intermembrane простор, суштински креирајќи една батерија (полнење диференцијална низ мембрана), кој потоа може да се заврши процесот на конвертирање (помина) AMP назад во АТП како обновен извор на енергија. Ако има недоволно снабдување на коензим Q10 (исто така познат како „убиквинон“, на „П“ на сликата), а потоа на електрони транспортен ланецелектрони транспортен ланец нема да работи како ефикасно.Водородни јони да излегуваат во јавноста назад во митохондриите преку пасивен процес, кој бара многу поголема потрошувачка на енергија за да им помогнам назад надвор [20]. Полнење на батеријата ќе се намали, а ќе има и намалување на износот на АТП кои може да бидат генерирани.Нето ефектот ќе биде многу сличен на ефектот на недоволно кислород, во однос на произведената енергија. Сепак, тоа ќе биде многу штетно, бидејќи, наместо да биде отсутен, кислородот е присутна, но само делумно се претвора во вода (2H+ + 1/2 О 2 -> Н2О на десната страна на сликата), со оглед на синџир на настани се одржа на позицијата „П“. Разни високо токсични наелектризирани јони кои содржат кислород, како што -OH, H 2 O 2 (водороден пероксид) и * ОН, ќе траат и го опустошат на мускулните клетки, како што ќе видиме подоцна.

Постојат голем број на ретки генетски нарушувања кои вклучуваат мутации во гените кои ги кодираат ензими кои работат во рамките на електрони транспортен ланец [23] [32]. Особено релевантни за нашата приказна се сложени јас ензими, бидејќи Коензимот Q10 е еден од нив. Една интересна студија на случај се вклучени две сестри [23], и двете од кои страдал од генетска мутација, што доведува до дефект идентификувани дека се поврзани со комплекс на NADH-Коензимот Q10. Како што би се предвиди, тие страдаат од значително намалени стапки на респираторниот метаболизам (процесот дискутирано погоре). Тие, исто така, беа исклучително слаб и се обележала нетолеранција на вежбање. Кога ќе се извршува, нивното ниво на лактат и пируват нагло се зголемија во крвта, што е показател дека тие се потпираат на анаеробна ферментација во цитоплазмата наместо аеробниот метаболизам во митохондриите за задоволување на нивните потреби од енергија.

5. Управување со енергија потреби за време на екстремни вежба

Кога здрав човек доживува екстремни вежби, како што се трчање на 500 метри спринт, мускулите се соочат со предизвикот да се излезе со доволно АТП за да ги задоволи своите енергетски потреби. Двете кислород и гликоза може да се исцедени. Да се компензира за овие недостатоци, мускулните клетки имаат измислил сложен збир на стратегии кои работат во цитоплазмата наместо во митохондриите. Тие вклучуваат голем број на ензими кои ќе се појавува подоцна во нашата приказна, бидејќи тие се ензими кои се следат за да се утврди дали лековите статини се штетни мускулите и / или црниот дроб.

Како што веќе видовме, една опција е да се генерираат млечна киселина анаеробно (без одземаат кислородот), но ова се уште дава само 1/6 колку АТП како аеробна процес се одвива во митохондриите.Процесот на производство на енергија од АТП се случува во два чекора: АТП се конвертира прво да АДП (аденозин дифосфат) и конечно да AMP (аденозин монофосфат). Кога прекумерни количества AMP акумулира во мускулната клетка, клетката е предизвикана да ги преземат дополнителна гликоза, која наскоро ќе ја осиромашуваат снабдување (гликоза) во крвта, освен ако на црниот дроб може ефикасно да се регенерираат повеќе. АДП може да се конвертира назад во АТП со помош на ензимот, креатин киназа.Покрај тоа, имплементацијата на пируват (генерирани анаеробно од гликоза) да лактат бара помош од друг ензим, лактат дехидрогеназа. Лактат гради кога кислород е доволен, и се ослободува во крвта. За среќа, срцето е во можност да користат лактат како алтернативен извор на гориво [9], кој станува особено важно во време на екстремни вежба.

Со цел за црниот дроб за да генерирате повеќе гликоза, тоа му е потребна подлога. На краток рок, мускулите можат да обезбедат оваа подлога, но тоа бара само cannibalization. За време на кратки периоди на гладување, мускулните клетки човечки адаптираат брзо преку уништување на мускулните протеини и нивно претворање во базна амино киселина, аланин [34]. Тогаш мускулите се потпира на нов механизам кој вклучува систем на размена со црниот дроб, т.н. глукоза-аланин циклус. Аланин, добиени од мускулните протеини, се ослободува во крвта и се испраќаат во црниот дроб за да се искористи за производство на енергија, како што е покажано на сликата. Црниот дроб, тогаш може да се произведуваат повеќе глукоза од аланин преку глуконеогенеза, додека извозот на отпад производ, уреа, на бубрезите за излачување. Ова, исто така, им овозможува на црниот дроб да се регенерира некои АТП за да им помогне да ги задоволи сопствените потреби за енергија, кои се многу големи за време на таквите стресни услови. Гликозата е транспортирана преку крвотокот до мускулните клетки, кои со нетрпение го зазема за да генерирате повеќе АТФ за себе. Обработка на анаеробните на гликоза дава пируват кој исто така може да се претвори во аланин, но треба уште еден ензим на работа. Така, секогаш кога пируват не може да биде испратен до митохондриите поради недоволна кислород, тоа може, наместо да се конвертираат во аланин со помош на ензимот, АЛТ (аланин аминотрансфераза), Гликоза Аланин Циклуссе додека постои добра понуда на глутамат, која е претворена во алфа-кето glutarate во процесот.

Во горната дискусија, неколку ензими се идентификувани кои мора да бидат присутни за овие цитоплазматски процеси енергенси за да функционираат. Тие вклучуваат креатин киназа, лактат дехидрогеназа и ALT.Таканаречениот тест на хепаталните ензими, која се спроведува рутински со статин корисници ја мери концентрацијата на ALT во крвта. Ензимски тестови за откривање на мускулите креатин киназа и лактат дехидрогеназа концентрации во крвта. Па овие тестови се сите мерни овие одредени ензими, бидејќи тие се сигнал дека мускулите се првенствено за обработка на гликоза анаеробно во цитоплазмата наместо аеробно во митохондриите; односно, митохондриите не се работи правилно. Треба да се задржи ова на ум, како ние ќе го враќате подоцна.

6. Екстремни Вежба може да доведе до рабдомиолиза

Кога луѓето се впуштаат во екстремни вежби како што се долги маратонско трчање или Носечките вежби, тие ризикуваат да предизвика сериозна штета, како за нивните мускули и да се нивните бубрези, поради стресот наметнати на нивниот систем, во обидот да се одржи адекватна енергија да гориво на мускулите.Таа стана вообичаена практика да се измери нивото на креатин киназа во крвта како познат индикатор за потенцијална штета [5]. Лицето чии креатин киназа ниво станува алармантно висок, најверојатно, ќе имаат потреба од итна медицинска помош за да се избегне бубрежна [бубрезите] неуспех.

Причината за откажување на бубрезите е најверојатно миоглобинот дека е фрлена во крвта од компромитирани или мртов мускулните клетки, поради рабдомиолиза. Ако премногу миоглобин е пуштен на слобода, особено со несоодветни снабдување со вода, миоглобинот може да го блокира системот бубрежна филтрација предизвикува состојба позната како „акутна тубуларна некроза.“ Проблемот може лесно да се детектираат со набљудување на бојата на урината, што ќе биде темно кафеава. Една студија објавена во 2009 година покажуваат дека, рабдомиолиза, оштетување на бубрезите вклучува директна интеракција помеѓу миоглобинот и митохондриите во бубрежни клетки на [33]. Како резултат на оксидација на митохондријалната мембрана доведува до респираторна инсуфициенција и последователните клеточна смрт.

Миоглобинурија е термин кој се користи да се опише на присуство на миоглобин во урината, обично како резултат на рабдомиолиза. Според [37], 15% од пациентите со тешка миоглобинурија развие акутна бубрежна инсуфициенција, и тоа е придружено со висока стапка на смртност. Дијализа или интравенски течности мора да се воведе доволно брзо, или лицето не ќе бидат во можност да се опорави.

Уште во 1991 година, група јапонски научници [38] покажа дека коензимот Q10 може да се администрира орално за да се заштитат од стаорци мускулно оштетување како резултат на напорни вежби. Тие, исто така, забележав дека стаорците кои примиле коензим Q10 не имаат покачено ниво на креатинин киназа и лактат дехидрогеназа, а контролата стаорци направив.

7. Миоглобин: Добриот, лошиот и грдиот

Миоглобин е единствен протеин специјално адаптирани за мускулните клетки за да им помогне со своите огромни потреби за кислород. Нејзината физичка структура се типизирана на сликата од десно. Што наликува на хемоглобин во тоа што содржи централен хем елемент (типизирана во црвено на сликата) чија активна Миоглобинотсостојка е еден наполнета атом на железо (Fe). Додека хемоглобинот, се најде во црвените крвни зрнца, пренесува кислород од белите дробови до сите ткива во организмот, миоглобин функции за складирање на вишокот на кислород во рамките на мускулните клетки, да им помогне на тампон на снабдување за време на периоди на прекумерна побарувачка. Таа, исто така го транспортира кислородот од клеточниот ѕид до митохондриите. Дури и со помош од страна на миоглобин, тоа е често случај дека мускулите мора да прибегне кон анаеробен метаболизам под напорни вежби, при што млечната киселина е изградена и пуштена во крвта.

Постои миоглобин во најмалку три различни форми, кои може да се карактеризира како мг +2 (црна), Mg +3 (Железен), и Mg + 4 (Ferryl), во зависност од висината на надоместокот кој е присутен на централниот атом на железо . Како мг +2, здрава состојба, тоа лесно ќе ја преземе на кислород и чувајте го, додека пак, кога се претворат во Mg + 3 со додавање на протонот, станува инертна. Сепак, со додавање на уште еден протон, станува Mg +4, високо токсичен реактивен агент кој ќе почне да се распаѓа на масни киселини содржани во надворешниот клеточен ѕид на мускулната клетка (т.н. peroxidative штета) [35] , и одат за да се уништи на холестерол во клеточниот ѕид, како и [31]. Миоглобинот станува Ferryl миоглобин во присуство на поголеми количини на слободни радикали, односно, под оксидативен стрес предизвикани од страна на високо реактивни кислородни соединенија како водороден пероксид. Сетете се дека, терапијата со статини, водород пероксид е генерирана во митохондриите, бидејќи процесот на рушење на кислород и конвертирање на водата е нецелосен – се должи на недоволно снабдување на коензим Q10.

Одличен напис опишува процесот со кој на клетката е повреден од оксидативен стрес е напишана од Џон Фарбер во 1994 година [13]. Тој напиша: „. Сите аеробни клетки да произведуваат, ензимски или nonenzymatically, конститутивна флукс на О 2 -, H 2 O 2, а можеби * OH Во исто време, со изобилен антиоксиданс одбрана на повеќето клетки, повторно ензимски и nonenzymatic, спречи овие видови од предизвикување мобилен повреда. Сепак, постојат ситуации во кои стапката на формирање на делумно намалување на кислород се зголемува и / или антиоксиданс одбрана на клетките се ослабени. Во секој случај, оксидативен повреди ќелија може да доведе до „. [14, стр. 17]. Процесот на аеробни оксидација на извори на храна за производство на енергија е ограничена на митохондриите, со цел да се заштити состојки во цитоплазмата колку што е можно. Но миоглобинот има задача да ги транспортира кислородот во клеточниот ѕид преку цитоплазмата до митохондриите. Тоа не може да се избегне изложување на кислород, а кога таа обезбедува кислород, таа нужно мора да дојде во контакт со овие токсични меѓупроизводи на процесот, кој на крајот се претвора кислород во водата. Една од најважните улоги на коензимот Q10 во мускулните клетки е да се неутрализира штетата на миоглобинот предизвикани од овие оксидативен агенти.

Кога едно лице страда од срцев удар (исхемичен настан), нарушување на плоча во ѕидот на една коронарна артерија може да резултира со опструкција на протокот, предизвикува дел од своето срце да се доживее екстремен недостаток на кислород. Сепак, еден од најопасните аспекти од срцев удар е т.н. реперфузија период, кога се врати на циркулацијата на крвта, но по клетки претрпеле повреди како последица на недостаток на кислород. [29] Оваа состојба е особено проблематично за срцевиот мускул, бидејќи тоа е толку суштинско значење за опстанок. Во една студија вклучува стаорци кои страдале од срцев удар, беше предложено дека повредата е директна последица на изложеност на Фе +4 форма на миоглобинот (ferryl миоглобин) [1]. Затоа што клетките не се во можност да ја задржат својата физиолошка состојба во текот на периодот лишување, тие се мошне чувствителни на оксидативен стрес.

Откако на масните киселини во клеточниот ѕид на мускулите се паднат поради изложеност на токсични Ferryl миоглобинот, во ќелијата брзо се разградува. Бидејќи клеточниот ѕид не е повеќе непропустливи за јони, големи количини на калциум почне брзаат во ќелија, а веднаш по него умира [14]. Остатоците на мртвите клетки и умирањето добива дисперзирани во крвта, и го прави својот пат на бубрезите за отстранување. Ова предизвикува огромно оптоварување на бубрезите, што понекогаш може да доведе до нивниот неуспех, како и [47], и каскади ситуација во надолна спирала.

Во 1994 година, Mordente сор. објави хартија што ги истражува ин витро на степенот до кој може да се заштити коензим Q миоглобин од оксидативна штета. [28]Нивните резултати покажаа убедливо дека коензим Q може да работи како природен антиоксиданс за миоглобинот. Да го цитирам последната реченица на своите апстрактни: „Колективно, овие студии укажуваат дека предложената функција на коензим Q Како природен антиоксиданс и може да се однесуваат на неговата способност за намалување на H 2 O 2 [хидроген пероксид] -activated миоглобинот коензим Q треба. Затоа ублажат срцева или мускулна дисфункции кои се предизвикани од абнормална генерација на H 2 O 2 „.

8. Како Холестерол заштитува мембраните и заштедува енергија

Цицачки клетки не можат да преживеат без холестерол [45]. Холестерол се наоѓа во надворешниот ѕид (клеточна мембрана) на сите клетки во телото. Тоа е, исто така, се најде во внатрешната мембрана што го опкружуваат и на митохондриите и лизозомите (многу кисел контејнери на дигестивните Липидниот двослојензими). Да се разбере како на холестерол, што треба да знаете нешто за структурата на клеточните мембрани. Сите клеточни мембрани се градат од т.н. липидниот двослој, како што е прикажано на сликата од десно. Липидниот двослој содржи два паралелни синџири на фосфолипиди (исто фосфолипиди кои градат LDL честички, т.н. „лош“ холестерол).Фосфолипиди кои имаат единствена имот што едниот крај на молекулата е хидрофобен (нерастворлив во вода), а другиот е хидрофилна (растворливи во вода). На два синџири во липидниот двослој ориентираат се такви што хидрофобен страни на двата слоја се споени во центарот на мембраната. Со што оваа централна хидрофобни слој содржи масни киселини, кои се подложни на оксидативна штета. Надворешните делови, со кои се соочува и на надворешноста и внатрешноста на клетката, се растворливи во вода.Холестерол молекули се распрскани низ мембраната на стратешки локации.

Една статија објавена во 2009 година од страна Kucerka сор. [22] убаво сумира неколку познати улоги на холестерол во мембрани: „холестерол се наоѓа во сите животински клеточните мембрани и е потребен за правилно пропустливост мембрана и флуидност Таа, исто така е потребно за градење и одржување на клеточните мембрани, и може да дејствува како антиоксиданс. . Неодамна, холестерол, исто така, е вмешан во клеточната сигнализација процеси, и се предлага да се овозможи формирање на липидите сплав во мембраната на плазмата. “ [Ибид, стр. 16.358] На статијата продолжува да се опише како холестерол е во состојба да се ориентира во рамките на мембраната или вертикално (премостување низ мембраната) или хоризонтално (конфискуван во рамките на хидрофобна централниот простор на липидниот двослој мембрана). Како што е ориентирана зависи од тоа до кој степен на масни киселини во мембраната се заситени со заситени масни киселини, во голема мера ја фаворизира вертикална над хоризонтална ориентација. Холестерол може, исто така, се флип лесно од една страна од двослојна до друг. Сето ова флексибилност во својата ориентација во рамките на мембрана овозможува тој да функционира ефикасно како сигнален молекул.

А фасцинантен статија напишана од Томас Хејнс во 2001 предлага роман, а сепак огромна улога за холестеролот во заштитата на клеточната мембрана од натриум протекување [20]. Сите клетки на цицачи одржуваат јонски градиент низ надворешниот нивниот ѕид, кој се користи за гориво Cell хемиски процеси.Т.н. натриум пумпа е активен процес кој постојано пумпи натриум надвор од клетката да се одржи оваа разлика набој. Пумпата троши АТФ во процесот. Работи против пумпа е пасивна истекување механизам кој предизвикува натриум да лебдат назад во ќелијата. До степен до кој мембрана може да биде изграден да се спротивстави на истекување (нешто како ставање изолација во поткровјето на куќа), тоа ќе бара помалку АТП за одржување на концентрацијата на натриум е соодветен за мобилен да функционира правилно.

Статијата Haines тврди дека холестеролот игра суштинска улога во заштитата на клеточен ѕид од натриум истекување. Натриум истекување е многу поголем проблем (тоа протекување 7 до 11 пати побрзо во отсуство на холестеролот) на незаситени масни киселини, како за на заситени масни киселини [4]. Сепак, незаситени масни киселини, исто така, ги охрабри холестерол да се организираме во централниот слој. Со акумулира таму, тоа обезбедува дополнителна изолација спречува обвинет натриум јони од пасивно подрипнувајќи од надворешноста кон внатрешноста на клетката. Други експерименти [30] покажаа дека релативните стапки на натриум истекување се намалени за 300%, во присуство на холестерол.

9. Доказ за Статини Оштетување Мускулите

Обично во Америка, ако некое лице не успее стрес тест или страда од срцев удар, а потоа е утврдено дека имаат блокирани коронарна артерија, стент ќе биде воведен за да се поправи, ќе се иницира проблемот и високи дози на терапијата со статини, со очекување кој ќе биде потребен лек за остатокот од својот живот. Денес прифатените верување е дека, без оглед на тоа дали нивниот холестерол е веќе ниска, високи дози на терапијата со статин ќе донесе корист доволно за да се неутрализира никакви несакани ефекти што може да предизвика. Во исто време, овие пациенти се охрабруваат да потрошат и до еден час дневно вежбање на неблагодарна работа, бидејќи вежбата се покажа да биде многу од корист за прогнозата срцеви заболувања. Вежбата, во врска со метаболички недостатоци предизвикани од дрога статин, се потенцијално смртоносна комбинација.

Типично, исто така, пациентот не предупредени дека заедничка страна на ефектот на лековите статини е болка во мускулите и мускулната слабост. Тоа е често случај дека овие симптоми не се појавуваат веднаш. Всушност, тоа понекогаш може да биде години пред статинска терапија доведува до доволно штета за да предизвика очигледни симптоми. Од тоа време, лицето може да и се верува дека болка и слабост се само последица на стареењето.

Тоа е нашироко се тврди, и корисниците статин чини да го прифатија овој концепт, кој, како што долго како што можете да ги надгледувате вашите ензими, можете едноставно да го прекине терапијата со статин ако ензими се премногу високи, и сите ќе биде добро. Сепак, судејќи според некои од тажните приказни кои се прикажани во коментар страници на сите во текот на веб, ова има испадна да не биде случај за некои луѓе.

Една статија објавена во јули, 2009 година [27] истражувале врската помеѓу физичкото оштетување на мускулите и поплаки на пациентите на мускулна слабост или болка. Пациенти кои пријавиле слабост рече, на пример, дека тоа е тешко да се нагоре од седечка позиција, без поддршка на АРМ. Оние кои пријавиле болка генерално рече дека тоа е полошо по физички вежби. Само еден од 44 пациенти испитани развиена отворена рабдомиолиза, со ниво на серумски креатинин киназа мускулот ензим мерат по 57.657 U / L на. Оваа болница пациентот потребен третман за управување со неговата болка.

Авторите беа заинтересирани за истражување на степенот до кој оштетување на мускулите може да се види преку мускулна биопсија за овие пациенти. Тие ги споредиле со 20 пациенти кои никогаш не земаат статин дрога. Дваесет и пет од 44 пациенти кои земале статини имаше јасни оштетување на мускулите.Ниту еден од 20 контроли, покажале никакви докази за оштетување. Освен на еден пациент со отворена рабдомиолиза, ниту еден од другите имале нивоа мускулите ензим над пресек смета на повисоко ниво на „нормални“. За оние пациенти со повреди, во просек беа повредени 10% од нивните влакна. Авторите заклучиле дека недостатокот на покачени нивоа на креатин киназа не ја исклучува структурни мускулната повреда.

10. Статините и срцева слабост

А документ насловен едноставно „ловастатин намалува нивото на коензим Q кај луѓето“ [16] недвосмислено се наведува во резимето: „Утврдено е дека коензимот Q10 е неопходен за функцијата на срцето.“ Срцето е мускул, а со тоа тоа е предмет на сите исти закони на физиката како скелетните мускули. Таа се соочува со истиот проблем на недостиг на гориво поради различните ефекти статините имаат на метаболизмот дискутирани погоре. Срцевиот мускул клетки, исто така ќе треба да се канибализира да се добие доволно гориво, а исто така ќе претрпат штета на нивните клеточни мембрани поради изложеност на Ferryl миоглобинот.

Една статија објавена во 2004 година [42] обезбедува веродостојно теорија за процесот со кој мускулните клетки во срцето стануваат дисфункционални со старост, во крајна линија доведува до срцева слабост.Аргументот мешавини совршено со логички одбивања поврзани со механизмот со кој статини оштетуваат клетките, и води кон неизбежниот заклучок дека статините направи да стареат со забрзано темпо.Процесот вклучува надолна спирала предизвикани од недостаток и во митохондриите и лизозомите.Потсетиме дека митохондриите се одговорни за обезбедување на гориво на клетката и лизозомите се одговорни за разложување и распаѓање остатоци на отпадните материи. Во написот се тврди дека спиралата на намалување се должи, пред „континуирано физиолошки оксидативен стрес.“ Оксидативниот стрес е значително подобрена со статини, бидејќи тие ја осиромашуваат снабдување на двете антиоксиданси како коензим Q10 и свежо фосфолипиди и холестерол за обнова на оштетените ѕидови на клетките. Остатоци од оштетените фосфолипидите во клеточниот ѕид, митохондријалната ѕидови, и ѕидови лизозомите мора да бидат преземени од страна на лизозомите, вари, и да се отстранува. Под нормални околности лизозомите лесно ќе ги срушат во нивните високо кисела средина, користење на нивните моќни дигестивни ензими.

Кога лизозомите не се во состојба да се вари на остатоци што се акумулира од оштетените клеточните ѕидови, остаток што останува се нарекува „липофусцин.“ Липофусцин се смета дека е еден и ист потпис на старост, акумулира во црниот дроб, бубрезите, срцевиот мускул, и нервните клетки како што стареат.Липофусцин се верува дека е производ на оксидација на незаситени масни киселини, и е показател за оштетувањата на мембраните, без разлика дали на надворешниот ѕид на клетката или на ѕидовите на лизозомите и митохондрии. [17]

За долгорочен корисници статин, липофусцин речиси сигурно се акумулира, бидејќи нивните лизозомите се нефункционални. Оваа состојба нема да се појават само во срцето, туку во сите клетки на телото. Како што споменав порано, статини осакатува производство на dolichols, антиоксиданси кои играат клучна улога во заштитата на лизозомите од водороден јон истекување. Лизозомите, исто така зависи одхолестеролот во нивните мембрани да се обезбеди дополнителна изолација на дисипација на полнење.Со константна истекување извоз на H + јоните, лизозомите не можат да го задржат својот рН на доволно кисела ниво да им дозволат на своите ензими за работа. Како последица на тоа, undegradable остатоци, односно липофусцин, се акумулира во лизозомите и мобилен нема бекап систем поправка за да го спасат од катастрофата. Последната реченица во апстрактот од [42] вели: „Ова меѓусебно митохондриална и лизозомална штета на крајот резултира со функционално слабост и смрт на срцевите миоцити {срцеви мускулни клетки].“

Доктор Петар Langsjoehn верува дека статините се поттикнување на порастот епидемија на инциденцата на срцева слабост. Тој напиша: „Во мојата пракса од 17 години во Тајлер, Тексас, сум видел застрашувачки зголемување на срцевата инсуфициенција да статин употреба, ‘статин кардиомиопатија.’Во текот на изминатите пет години, статини станаа повеќе потентен, се пропишани во повисоки дози, и се користат со несовесно се откаже кај постарите лица и кај пациенти со „нормална“ нивото на холестерол. Ние сме во средината на CHF епидемија во САД со драматично зголемување во текот на изминатата деценија. Дали сме предизвикува оваа епидемија преку незнабожечки нашата употреба на статините? Во голем дел, мислам дека одговорот е да. „(Статините и срцева слабост).

Д-р Двејн Graveline, еден долгогодишен поборник за опасностите од терапијата со статин, има обезбедено многу јасен опис (Двејн Graveline на терапија со статини и срцева слабост) на улогата на коензимот Q10 во срцето и причината зошто инхибиција со статини би доведе до срцева слабост. Можете да најдете неколку спомнувања на соодветните статии од д-р Langsjoehn на оваа страница.

А многу неодамнешна студија (ноември, 2009) [8] покажа дека пациентите со дијастолна срцева слабост кои земале статини имаа значително полош исход од пациенти кои не биле на терапија со статини.Дијастолна срцева слабост се разликува од систолниот срцева слабост по тоа што е поврзана со дисфункција на срцето за време на фазата на одмор отколку на фазата на склучување договори. Сепак, тоа е причина за речиси половина од случаите на срцева слабост, а тоа е подеднакво фатална форма систолниот. Во студијата, беше потврдено дека луѓето со дијастолна срцева слабост кои биле на терапија со статини, се со поголема веројатност да имаат проблеми со белите дробови и се помалку способни да се (послаби мускули, посиромашните физичката толеранција) за разлика од оние кои не се на терапија со статини вложи.

11. Статините и белите дробови

Индустрија статини се обиде да ја промовираат идејата дека статините можат да бидат корисни во лекување на воспаление на белите дробови. Дојдоа до ова погрешниот заклучок преку ретроспективни студии, каде што е добро да ги почитуваат, јас се сомневам, од фактот дека оние кои се статините имаа корист од висок холестерол за веројатно многу години пред воведување на терапијата со статин.Индустријата е охрабрен во доволна мера прелиминарни позитивни индикации за да потоа се спроведе плацебо-контролирани студии за да се обиде за легитимизирање на своите барања. Сепак, истражувањата контраефект, бидејќи тие јасно покажуваат дека терапијата со статини, не само што не беше од корист, но, всушност, доведе до значително полоша прогноза [26] [12] (види (СтатинитеЗголемување Пневмонијата ризик). За пневмонија доволно силни за да бараат хоспитализација , зголемениот ризик настанале со преземање на статин беше еден алармантен 61% [12].

Ефекти статини „на мускулите се однесуваат на респираторните мускули, како и, што доведува до тешкотии во дишењето и последователните недостаток на кислород, кои, се разбира, што дополнително ја влошува пневмонија и срцева слабост. Покрај тоа, таа сега е познато дека, во ретки случаи, лековите статини предизвика тешка болест на белите дробови, т.н. „интерстицијална белодробна болест“ (ИБД) [24] [44] [15]. ППЗ сега е наведена како ретко несакано дејство за сите статин лекови.

Во одлична преглед статија објавена во 2008 година, Фернандез и сор. [15] се идентификуваат неколку можности за тоа како статини може да предизвика интерстицијална пневмонија. Тие започнуваат својата дискусија со цртање аналогија со амиодарон, лек кој е познат да предизвика многу сличен вид на патологија, која вклучува акумулација на телата лизозомални инклузија, односно липофусцин, на клеточната мембрана остатоци што беше претходно опишано во делот под срцеви заболувања.

Амиодарон припаѓа на многу заеднички класа на лекови познати како „амфилични“ дроги: тие имаат и хидрофилна (растворливи во вода) и липофилен (растворливи во масти) компонента во својата хемиска структура. Овој имот им овозможува да се премине преку мембраните на клетките, со цел да ги постигнат своите саканиот биохемиски влијание. Сепак, процесот со кој тие ќе влезат во ќелија вклучува деградирање на липиди во клеточната мембрана. [2] Мембрана фрагменти се отцепи од клеточниот ѕид и го носат дрога заедно со нив во клетката. Како последица на оштетување на клеточниот ѕид, натриум протекување ќе предизвика ќелија на телесната енергија, со сите негативни последици што се опишани претходно.

Фернандез и сор. тврдат дека, како амиодарон, статините имаат амфилични структура, бидејќи тие содржат apolar (липофилен) прстен и хидрофилна страничен ланец. А навистина вознемирувачки набљудување тие се направи е тоа што, со тек на време, амфилични лекови се познати да станат поефикасни во кои влегуваат клетки. Се чини логично дека влошување на клеточен ѕид ќе им овозможи подобра пропусност на молекулот на дрога. Но, ова, тогаш значи дека без оглед на дејството на лекот во ќелијата ќе се зголеми, што доведува до забрзано штета и деструктивна каскада.

Амиодарон е потентен antidysrhythmic застапник, односно лек кој се користи за да се обиде да го поправи аритмија на срцето за време на срцев удар или постоперативна. Таа има многу несакани ефекти, но веројатно на повеќето сериозни несакани ефекти е интерстицијална белодробна болест. Една статија напишана во 2001 година [3] истражуваше најверојатно механизам на белодробни оштетувања. Авторите спроведе ин витро експерименти на клетки во ткивото на белите дробови, извлечена од хрчаци. Тие истакнаа дека изложеност на лекот намали потенцијалот на митохондријалната мембрана (H + јоните испаѓаа на митохондриите) а потоа и на износот на АТП во клетката се намали за 32-77%. Дури и со додавање на гликоза, митохондриите не беа во можност да се регенерираат на осиромашен АТП;односно, митохондриите не се функционира правилно за производство на енергија од глукозата. На крајот на краиштата, клетките умре. Тие заклучија дека митохондријална дисфункција е патот по кој дрога предизвикана смрт на клетката.

Како што го опишуваат е во суштина иста процес со кој статини доведе до проблеми во мускулните клетки. Фернандез и сор. согласувам со мојот аргумент дека, како и амиодарон, статини може да предизвикаат интерстицијална белодробна болест, преку нарушувањето на нивниот митохондријална електрони транспортен ланец и последователните осиромашување на АТП. Клетки на белите дробови се особено ранливи на оксидативна штета, затоа што тие имаат задача со снимање на кислород од воздухот и се транспортираат во крвта. Јас, исто така се сомневаат дека, иако бројот на пријавени случаи на interstial болест е мал, постои многу поголем број на луѓе, чии белите дробови е компромитиран со статини, но чии белодробната функција се уште не се влоши до катастрофален точка. Наместо тоа, тие се доживее некои тешкотии со дишењето и согледува неспособност да се добие доволно кислород. Како и со мускулна слабост, овие симптоми можат да се пријавуваат како пациентот нема начин да се знае дека тоа што го доживува не е нормална аспект на стареат. Сигурно зголемена подложност на вирусна пневмонија би се предвиди кога клетките на белите дробови се болни од доволно сила и деградирана клеточен ѕид.

12. Статините и дијабетес

Јупитер судењето на Crestor статин дрога беше дочекан со голем ентузијазам, како доказ дека лековите статини може да го одложи срцев удар за луѓето кои имаат високо ниво на показател за воспаление наречено C-реактивен протеин. Сепак, она што е помалку познато за овој судски процес е тоа што таа откри јасна поврзаност помеѓу лековите статини (или, барем, Crestor) и зголемен ризик од дијабетес(JUPITER Судскиот и дијабетес) [36]. Според д-р Џеј Коен, луѓе кои се Crestor во судењето имаше 25% зголемен ризик за развој на дијабетес, во споредба со контролната група. Ова е алармантна, бидејќи самата дијабетес е исклучително силен фактор на ризик за срцеви заболувања.

Панкреасот синтетизира инсулин во својата бета клетки и дефекти во инсулинска продукција (или премногу малку од тоа, или недостаток на одговор на тоа) е причина за дијабетес. Инсулин се користи од страна на клетките на телото да ја катализира транспорт на гликоза во клетката. Без инсулин, или со слабо функционирање на инсулин, шеќер насобрано во крвта и клетките стануваат енергетски гладуваа.

Имало голем број на студии за биохемија на бета клетки и нивните машини создаваат инсулин, а тоа е утврдено дека бета клетките имаат потреба и холестерол [46] и масти [11] да бидат присутни пред тие ќе го објави на инсулин. Несоодветни холестерол и лош квалитет на фосфолипидите во надворешната мембрана на бета клетките најверојатно нарушат неговата способност да се транспортира инсулин низ мембрана. Лековите статини, се разбира, се намали на биорасположивоста на холестерол, но исто така и на масни киселини, бидејќи овие се транспортира во крвта преку истиот ЛДЛ честички дека статините потисне. Така, тоа е лесно да се види зошто статини ќе предизвика зголемен ризик за дијабетес.

Во дополнение на горенаведените недостатоци во клеточната мембрана, нарушена функција на митохондриите во бета клетки исто така е јасно вмешани во дијабетес, во студии кои вклучуваат дијабетична глувци со неисправни митохондријални гени [39]. Овие глувци изложени намалена секреција на инсулин, кога тие беа стари само пет недели, а нивните митохондрии покажаа невообичаени во изглед и не беа во можност да се одржи адекватна задолжен градиент низ нивните мембрани. Со други зборови, тие се изложени на дефекти кои се слични на она што може да се очекува со намалени коензим Q10, како последица на изложеноста статин. Постарите глувци со истиот дефект беа сериозно дефицитарни во инсулинска продукција, како што многу од нивните бета клетките на панкреасот починал надвор.

Инсулин потиснува ослободувањето на масти и од масните клетки и на црниот дроб, а со тоа ќе има масти недостиг во снабдувањето со крв после ослободувањето на инсулинот, освен ако не изобилува масти се веќе присутни. Така, тоа е добра стратегија, биолошки, за бета клетки за да бидете сигурни масти и холестерол се добро снабдени пред инјектирање на инсулин во крвта. Претходно сум пишувал многу за оваа тема (метаболички синдром Објаснување).

Една студија објавена во март 2009 година [41], се осврнаа на врските помеѓу нивоа статин дрога употреба и постот на шеќер во крвта, тестот обично се спроведуваат за да се процени на дијабетес ризик.Тие се групирани 345.417 пациенти во две категории: со или без претходна дијабетес дијагноза. Тие ги споредија нивоата на гликоза на гладно пред тие почна преземање статини, а потоа по што биле на терапија со статини за просек од две години. Во двете групи, што се стекнал со високо сигнификантни (p <0.0001) резултат на зголемување на нивото на гликоза на гладно за оние на терапијата со статин.

Намалување на способноста на гликозата да влезе на мускулните клетки, последични до намалување на снабдувањето со инсулин, ќе додадете навреда за повреда врз мускулните клетки се обидуваат да преживеат со неисправни аеробниот метаболизам фабрика. Бидејќи мускулите се принудени да се префрлат на помалку ефикасни анаеробен метаболизам на гликоза, со цел да се избегне оксидативна штета, тие бараат енормно повеќе гликоза за да се исполнат нивните снабдување со енергија отколку што би биле потребни доколку нивната фабрика митохондриална енергија за генерирање се функционира правилно. Уште намалениот инсулин што го прави потешко да се добие доволно на гликоза во. Ова ќе ги принуди на клетката во режим на глад што води кон cannibalization на нејзината внатрешна мускулните протеини. Согледува резултат со текот на времето ќе биде екстремно мускулна слабост.

13. Заклучок

Ако живеете во САД, и вашиот лекар е идентификуван дека сте изложени на висок ризик за срцев удар, тој веројатно пропишани високи дози статини, дури и ако вашиот ниво на холестерол не се високи. Сте, најверојатно, исто така, се стави на ниско-масен, ниско заситени масти исхрана, и сте биле охрабрени да работат надвор на неблагодарна работа секој ден.

Моето истражување покажува дека, ако ригорозно да ги следат сите совет од вашиот лекар, ќе се соочуваат со сериозни оштетувања на мускулите порано или подоцна. Влијанието на лекот статин на митохондриите и на клеточните ѕидови на мускулните клетки е таква што дури и умерени вежби може да доведе до рабдомиолиза. За некои тоа ќе биде очигледно веднаш дека несакани ефекти се премногу штетни и мора да се прекине терапијата со статини. За други, штета ќе се случи повеќе подмолно, и нема да стане очигледна беше иницирана години по терапијата со статин. Но често пациентите ќе сметаат дека симптомите остануваат по дрога е запрен – тоа ќе биде премногу доцна за да поправка оштетување на мускулите. Или, уште полошо, тие ќе развијат проблеми со бубрезите или срцето како последица.

Статин лекови имаат многу несакани ефекти, но веројатно најчести поплаки се однесуваат на болка во мускулите и мускулната слабост. Во овој есеј, имам развиено физиолошки објаснување за механизам одговорен за овој ефект. Тоа се должи на фактот дека статините се меша со синтезата на холестерол не само, но, исто така, коензим Q10 и dolichols. Статините исто така, намалување на биорасположивоста на клетките на двете масни киселини и сите диететски антиоксиданси, се должи на остро намалување на серумските нивоа на ЛДЛ, кој обезбедува овие хранливи материи на клетките.

Без доволно коензим Q10, мускулните клетки страдаат од нарушена способност да генерира енергија за нивните контракции. Тие се принудени да канибализира сопствените протеини за да преживее. Во исто време, се создаваат моќен оксидативните агенси што штета на миоглобин во ќелијата, правејќи таа и неефикасни за транспорт на кислород и токсични за клеточниот ѕид. Оксидираниот миоглобинот, познат како „Ferryl миоглобинот“ е токсична за масни киселини, кои се главната компонента на клеточниот ѕид.Со недоволна холестерол во клеточниот ѕид, клетката не може да се одржи бесплатно, и тоа, исто така, предизвикува таа да се потроши енергијата. Лизозомите не се во состојба да се вари остатоци, бидејќи тие не може да се задржи доволно кисела средина. Проблемот е дополнително зголемена од длабок недостаток на холестерол, со што би понудиле понатамошна заштита од оксидативно оштетување на масните киселини и јонски истекување во клеточниот ѕид, митохондријалната ѕид и ѕид лизозомите. На крајот на клетката се распаѓа и миоглобин се ослободува во крвта. Тоа го прави својот пат до бубрезите, кој се обиде да се ослободи од неа. Но миоглобинот Ferryl така е токсичен за бубрезите, што доведува до тешка болест на бубрезите.

Исхрана со малку маснотии и режим на вежбање и ќе се зголеми веројатноста дека статин лекот ќе предизвика проблеми. Интензивно вежбање се зголемува енергетските потреби на одредени мускули, додека исхраната со малку маснотии ја намалува уште повеќе биорасположивоста на масни киселини за да го замени оштетените клеточните ѕидови. Понатаму, клеточните ѕидови составен од незаситени масти се повеќе ранливи на напади од страна на миоглобинот Ferryl од оние составен од заситени масти.

Зашто срцето е, исто така, мускулите, тоа исто така страда од повреда како резултат на изложеност на статините. Тоа доведува до намалена веројатноста опоравува од дијастолниот срцев удар, како и зголемување на шансите за развој на срцева слабост. Оштетените клетки на респираторниот систем доведе до зголемен ризик на двете пневмонија и интерстицијална белодробна болест, од кои и двете се многу опасни за некој со слабо срце.

Судењето на Јупитер, откри дека третманот група имаше 25% зголемен ризик за дијабетес, и имам објаснето погоре зошто ова ќе биде вистина. Дијабетесот е значаен фактор на ризик за срцеви заболувања, па овој исход е вознемирувачки, а еден се прашува дали на судењето беше прекинат рано да се избегне овој број дури и полошо. Д-р Вилијам Дејвис, кардиолог, кој верува дека статините треба да биде последна опција во лекувањето на срцевите заболувања, има ова да се каже во врска со судењето JUPITER: „Јас ги видите foisting на Crestor преку аргументот Јупитер на јавноста како целосно искористување на беспомошни ситуација многу Американци се наоѓаат во:…! Намалување на внесувањето на масти, јадете повеќе здрава цели зрна и холестерол и ЦРП вртоглаво се зголемуваат! Треба Crestor Види, ти кажав дека е генетска, вели доктор по присуството на убаво AstraZeneca- спонзорирана дрога вечера. „(д-р Дејвис блог пост на Јупитер)

Веста само што излезе дека дури и децата сега се тестираат за висок холестерол, и тоа е се смета дека тие треба да се стави на статин дрога, ако тие не можат да ги контролираат своите нивоа на холестерол(децата земајќи Статините ??). Сметам дека оваа вест да се биде крајно вознемирувачки, особено бидејќи ниту еден од контролирани испитувања статин биле спроведени врз деца. Немаме поим што негативните последици статин лекови може да го имаат врз развојот на нервниот систем на детето.Сепак, тоа се покажа дека статините можат целосно да ги уништи на нервниот систем на ембрион [13].

Неверојатна неодамнешните објавување од страна на Џеф на кабел (декември, 2009) [7] анализи сет од 885 авто-пријавени несакани ефекти од терапијата со статин страна на пациентите. Иако извештаи се опфатени голем број на познати несакани ефекти на статините, вклучувајќи когнитивно оштетување, болка во мускулите и слабост, проблеми со кожата и сексуална дисфункција, која беше највознемирувачките беше големиот број на пријави за тешки невролошки оштетувања. Повеќето вознемирувачки е фактот дека имало вкупно 17 пријави за АЛС со 2 дополнителни извештаи поврзани со влошување моторните неврони, кои тој ги брои заедно како 1 до даде вкупно 18. Во Лас, нервните клетки отпад далеку или да умре, и може да повеќе нема да испрати пораки до мускулите. Ова на крајот доведе до слабеење на мускулите, грчеви, и на крајот парализа. Како што болеста напредува, голтањето и дишењето станува тешко. Повеќето од жртвите умираат во рок од пет години од дијагностицирањето.

Коментари на авторот поврзани со невролошки заболувања и АЛС се цитирани тука: „Еден фрагмент од информации кои се добиваат од сметките што пациентот е очигледна појава на големи невродегенеративни болести кои може да е предизвикана од терапија со статини … Најреткиот од овие. услови е АЛС а сепак во само 351 извештаи имало доволно случаи да ги направија предвидување (врз основа на статистички податоци инциденцата) рече дека очекува 3.600.000 сметки ќе мора да биде напишано пред да се откриваат осумнаесет АЛС / МНД случаи. Ова што е толку неверојатно голем број на случаи да се јават во рок од толку мала учесник група која тоа би било во ред да се праша дали е направена фундаментална грешка отсутен било грешка тоа е, исто така, право да побара:.? Што навистина се случува Што е вистинска ризик од терапијата со статин? “

Постои пред докази од литературата кои инсинуираат врска помеѓу статини и АЛС – студија на негативни извештаи настан на ФДУ е [10], како и студија која покажува дека високиот холестерол штити од АЛС [19].Следниот мојот есеј ќе биде предмет на статин најверојатно негативни ефекти дрога „врз нервниот систем: Јас ќе тврдат дека статините зголемен ризик не само за АЛС но да се мултиплекс склероза, Паркинсонова болест и Алцхајмеровата болест.

Благодарност

Јас би сакал да се заблагодарам на Глин Вејнрајт за мене што укажува на двете своја хартија одличен преглед и многу информативна и интересна статија од Haines [20] на протонот и натриум протекување преку липидите bilayers, кој одигра клучна улога во моите аргументи за штета статин да мускули.

Референци

[1] A Arduini, L. Eddy, and P. Hochstein, „Detection of ferryl myoglobin in the isolated ischemic rat heart,“ Free-Radic-Biol-Med. (1990) Vol. 9, No. 6, pp. 511-3.
[2] M. Baciu, S.C. Sebai, O. Ces, X. Mulet, J.A. Clarke, G.C. Shearman, and R.V. Law, Templer RH, Plisson C, Parker CA, Gee A. „Degradative transport of cationic amphiphilic drugs across phospholipid bilayers.“ Philos Transact A Math Phys Eng Sci. (2006) Oct 15, Vol. 364(1847), pp. 2597-614.
[3] M.W. Bolt,J. W. Card, W.J. Racz, J.F. Brien and T.E. Massey, „Disruption of Mitochondrial Function and Cellular ATP Levels by Amiodarone and N-Desethylamiodarone in Initiation of Amiodarone-Induced Pulmonary Cytotoxicity,“ JPET (2001) September 1, Vol. 298, No. 3, pp. 1280-1289.
[4] S.L. Bonting, P.J. van Breugel, F.J. Daemen, „Influence of the lipid environment of the properties of rhodopsin in the photoreceptor membrane,“ Adv. Exp. Med. Biol. (1977) Vol. 83, pp. 175-89.
[5] P. Brancaccio, N. Maffulli, and F.M. Limongelli, „Creatine kinase monitoring in sport medicine“ British Medical Bulletin (2007) Vol. 81-82. No. 1, pp. 209-230; doi:10.1093/bmb/ldm014
[6] E. Bruckert, G. Hayem, S. Dejager, et al. „Mild to moderate muscular symptoms with high-dosage statin therapy in hyperlipidemic patients – the PRIMO study.“ Cardiovasc Drugs Ther (2005) Vol. 19, pp. 403-14.
[7] J. Cable, „Adverse Events of Statins – An Informal Internet-based Study,“ JOIMR (2009, December, Vol. 7, No. 1; http://www.joimr.org/JOIMR_Vol7_No1_Dec2009.pdf.
[8] L.P. Cahalin, PT, PhD, et al., CHEST 2009: American College of Chest Physicians Annual Meeting, Poster 592. Presented November 4, 2009.
[9] J.C. Chatham, „Lactate – the forgotten fuel!“ J Physiol. (2002) July 15; 542(Pt 2), p. 333. doi: 10.1113/jphysiol.2002.020974.
[10] E. Colman, A. Szarfman, J. Wyeth, et al., „An evaluation of a data mining signal for amyotrophic lateral sclerosis and statins detected in FDA“s spontaneous adverse event reporting system,“ Pharmacoepidemiol Drug Saf (2008) Vol. 17, pp. 1060-76.
[11] B.E. Corkey, J.T. Deeney, G.C. Yaney, K. Tornheim, and M. Prentki, „The Role of Long-Chain Fatty Acyl-CoA Esters in Beta-Cell Signal Transduction,“ American Society for Nutritional Sciences, (2000) pp. 299S-304S.
[12] S. Dublin, M.L. Jackson, J.C. Nelson, N.S. Weiss, E.B. Larson, and L.A. Jackson, „Statin use and risk of community acquired pneumonia in older people: population based case-control study,“ BMJ (2009) Vol. 338, p. b2137 ; doi:10.1136/bmj.b2137
[13] R.J. Edison and M. Muenke, „Central nervous system and limb anomalies in case reports of first-trimester statin exposure,“ N Engl J Med (2004) Vol. 350, pp. 1579-1582.
[14] J.L. Farber, „Mechanisms of cell injury by activated oxygen species.“ Environ Health Perspect. (1994) December; Vol. 102 (Suppl 10), pp. 17-24.
[15] A.B. Fernandez, R.H. Karas, A.A. Alsheikh-Ali, and P.D. Thompson, „Statins and interstitial lung disease: a systematic review of the literature and of food and drug administration adverse event reports.“ Chest, (2008) Oct, Vol. 134 No. 4, pp. 824-30. Epub 2008 Aug 8.
[16] K. Folkers, P. Langsjoen, R. Willis, P. Richardson,L.J. Xia,C.Q. Ye, and H. Tamagawa, „Lovastatin decreases coenzyme Q levels in humans,“ PNAS (1990) November 1, Vol. 87, No. 22, pp. 8931-8934.
[17] C. Gaugler, „Lipofuscin“, Stanislaus Journal of Biochemical Reviews May (1997).
[18] Ghirlanda G, Oradei A, Manto A, Lippa S, Uccioli L, Caputo S, Greco A, Littarru G (1993). „Evidence of plasma CoQ10-lowering effect by HMG-CoA reductase inhibitors: a double-blind, placebo-controlled study“. J Clin Pharmacol 33 (3): 226-9. PMID 8463436.
[19] M.R. Goldstein, L. Mascitelli, and F. Pezzetta, „Dyslipidemia is a protective factor in amyotrophic lateral sclerosis,“ Neurology (2008) Vol. 71, p. 956.
[20] T. H. Haines, „Do Sterols Reduce Proton and Sodium Leaks through Lipid Bilayers?“ Progress in Lipid Research (2001) Vol.40, pp. 299-324.
[21] S. Jamil and P. Iqbal, „Rhabdomyolysis induced by a single dose of a statin.“ Heart (2004) Jan; Vol. 90 No. 1, p. e3.
[22] N. Kucerka, D. Marquardt, T.A. Harroun, M-P Nieh, S. R. Wassall, and J. Katsaras, „The Functional Significance of Lipid Diversity: Orientation of Cholesterol in Bilayers is Determined by Lipid Species,“ J. Am. Chem. Soc. (2009) Vol. 131, pp. 16358-16359.
[23] J.M. Land, J.A. Morgan-Hughes, and J.B.Clark, “ Mitochondrial myopathy: biochemical studies revealing a deficiency of NADH-cytochrome b reductase activity.“ J. Neurol. Sci. 50: 1-13, 1981.
[24] S. Lantuejoul, E. Brambilla, C. Brambilla, and G. Devouassoux, „Statin-induced Fibrotic Nonspecific Interstitial Pneumonia,“ Eur Respir J. (2002) Vol. 19, pp. 577-580.
[25] R.S. Lees and A.M. Lees, „Rhabdomyolysis from the Coadministration of Lovastatin and the Antifungal Agent Itraconazole,“ NEJM (1995) Vol. 333, pp. 664-665.
[26] S.R. Majumdar, F.A. McAlister, D.T. Eurich, R.S. Padwal, and T.J. Marrie, „Statins and outcomes in patients admitted to hospital with community acquired pneumonia: population based prospective cohort study,“ BMJ(2006) Vol. 333, p. 999.
[27] M.G. Mohaupt, MD, R.H. Karas, MD PhD, E.B. Babiychuk, PhD, V. Sanchez-Freire, K. Monastyrskaya, PhD, L. Iyer, PhD, H. Hoppeler, MD, F. Breil and A. Draeger, MD „Association between statin-associated myopathy and skeletal muscle damage,“ CMAJ (2009) July 7 Vol. 181 No. 1-2 ; doi:10.1503/cmaj.081785.
[28] A. Mordente, S. A. Santini, G. A. D. Miggiano, G. E. Martorana, T. Petitti, G. Minotti, and B. Giardina, „The Interaction of Short Chain Coenzyme Q analogs with Different Redox States of Myoglobin,“ The Journal of Biological Chemistry, (1994) Vol. 269, Mo. 44, pp. 27394-27400.
[29] R.A. Oleka, J. Antosiewicza, J. Popinigisa, R. Gabbianellib, D. Fedelib and G. Falcionib, „Pyruvate but not lactate prevents NADH-induced myoglobin oxidation,“ Free Radical Biology and Medicine (2005) June; Vol. 38, Issue 11, pp. 1484-1490; doi:10.1016/j.freeradbiomed.2005.02.018.
[30] D. Papahadjopoulosa „Na+-K+ discrimination by $B!H(Bpure$B!I(B phospholipid membranes,“ Biochimica et Biophysica Acta (BBA) (1971) Vol. 241, Issue 1, 6 July 1971, pp. 254-259
[31] R.P. Patel, U. Diczfalusy, S. Dzeletovic, M.T. Wilson and V.M. Darley-Usmar, „Formation of oxysterols during oxidation of low density lipoprotein by peroxynitrite, myoglobin, and copper, „Journal of Lipid Research(1996) Vol. 37, pp. 2361-2371.
[32] S. Pitkanen, A. Feigenbaum,, R. Laframboise, and B.H. Robinson, „NADH-coenzyme Q reductase (complex I) deficiency: heterogeneity in phenotype and biochemical findings,“ J. Inherit. Metab. Dis. (1996) Vol. 19, pp. 675-686.
[33] E.Y. Plotnikov, A.A. Chupyrkina, I.B. Pevzner, N.K. Isaev, and D.B. Zorov, „Myoglobin causes oxidative stress, increase of NO production and dysfunction of kidney’s mitochondria,“ Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease (2009) Vol. 1792, Issue 8, August pp. 796-803; doi:10.1016/j.bbadis.2009.06.005 [34] T. Pozefsky, R G Tancredi, R T Moxley, J Dupre, and J D Tobin „Effects of brief starvation on muscle amino acid metabolism in nonobese man.“ J Clin Invest. (1976) February, Vol. 57, No. 2, pp. 444-449. doi: 10.1172/JCI108295.
[35] S.I. Rao, A. Wilks, M. Hamberg, and P.R. Ortiz de Montellano, „The Lipoxygenase Activity of Myoglobin,“The Journal of Biological Chemistry (1994) Vol. 269, No. 10, pp. 7210-7216.
[36] M. Rizzo, G.A. Spinas, G.B. Rinia and K. Berneis, „Is diabetes the cost to pay for a greater cardiovascular prevention?“ International Journal of Cardiology (2009), article in press; doi:10.1016/j.ijcard.2009.03.001
[37] A. Shahapurkar, S. M. Tarvade, N. M. Dedhia, S. Bichu, „Exertional Myoglobinuria Leading to Acute Renal Failure: A Case Report“ Indian Journal of Nephrology (2004) Vol. 14, pp. 198-199.
[38] Y. Shimomura, M. Suzuki, S. Sugiyama, Y. Hanaki, and T. Ozawa, „Protective effect of coenzyme Q10 on exercise-induced muscular injury.“ Biochem Biophys Res Commun. (1991) Apr 15;176(1):349-55.
[39] J.P. Silva, M. Kohler, C. Graff, A. Oldfors, M.A. Magnuson, P.O. Berggren, and N.G. Larsson, „Impaired insulin secretion and beta-cell loss in tissue-specific knockout mice with mitochondrial diabetes“ Nat Genet.(2000) Nov; Vol. 26, No. 3, pp. 336-40.
[40] H. Sinzinger, R. Wolfram, and B.A. Peskar, „Muscular side effects of statins,“ J Cardiovasc Pharmacol(2002) Vol. 40, pp. 163-71.
[41] R. Sukhija, MD, S.Prayaga, MD, M. Marashdeh, MD, Z. Bursac, PhD, MPH, P. Kakar, MD, D. Bansal MD, R. Sachdeva, MD, S.H. Kesan, MD, and J.L. Mehta, MD, PhD, „Effect of Statins on Fasting Plasma Glucose in Diabetic and Nondiabetic Patients“ Journal of Investigative Medicine (2009) March; Vol. 57, Issue 3, pp. 495-499; doi: 10.231/JIM.0b013e318197ec8b
[42] A. Termana and U.T. Brunk „The Aging Myocardium: Roles of Mitochondrial Damage and Lysosomal Degradation,“ Heart, Lung and Circulation (2005) June, Vol. 14, Issue 2, pp. 107-114; doi:10.1016/j.hlc.2004.12.023
[43] G. Wainwright, L. Mascitelli, and M.R. Goldstein, „Cholesterol-lowering Therapy and Cell Membranes. Stable Plaque at the Expense of Unstable Membranes?“ Arch. Med. Sci. (2009) Vol. 5, No. 3, pp. 289-295.
[44] T. Walker, J. McCaffery and C. Steinfort, „Potential link between HMG-CoA reductase inhibitor (statin) use and interstitial lung disease,“ MJA (2007) Vol. 186, No. 2, pp. 91-94.
[45] P.L. Yeagle, The Biology of Cholesterol (1988) 242 pp. CRC Press, Boca Raton, FL.
[46] F. Xia, L. Xie, A. Mihic, X. Gao, Y. Chen, H.Y. Gaisano and R.G. Tsushima, „Inhibition of Cholesterol Biosynthesis Impairs Insulin Secretion and Voltage-Gated Calcium Channel Function in Pancreatic Beta-Cells,“Endocrinology (2008) Vol. 149, No. 10, pp. 5136-5145.
[47] R.A. Zager and K.M. Burkhart, „Differential effects of glutathione and cysteine on Fe2+, Fe3+, H2O2 and myoglobin-induced proximal tubular cell attack,“ Kidney Inernational (1998) Vol. 53, No 6, pp. 1661-1672. doi:10.1046/j.1523-1755.1998.00919.x

Creative Commons License